CASE WAGO
OHJAUTUVA VALAISTUS
ON ARKEA HELPOTTAVA PANOSTUS
Valaistuksen ohjausta voidaan tarkastella energian, turvallisuuden ja viihtyvyyden näkökulmasta. Siinä missä LED-teknologia on kotitalouksissa yleistynyt korvauslamppujen ansiosta jo varhaisessa vaiheessa, on ohjaustekniikka ja valaistuksen automaatio vasta ottamassa ensiaskeleitaan. Kotitalouksissa valaistusta ohjataan edelleen pitkälti perinteisistä seinäkytkimistä.
Valaistusta luonnonvalon määrän mukaan
Automatisoitu, ohjautuva valaistus mukautuu luonnonvalon määrän mukaan. Se ohjaa valoa sinne, missä liikutaan ja missä valoa tarvitaan. Ohjautuva valaistus poistaa valojen manuaalisen sytyttelyn, sammuttelun ja säädön. Läsnäolotunnistimen avulla valoja ei pidetä päällä turhaan, vaan ne voi asettaa syttymään ja sammumaan automaattisesti tilan käytön mukaan. Päivänvalo ja vakiovalo-ohjaus säätävät valaistusta luonnonvalon voimakkuuden mukaan. Tämä saa aikaan merkittäviä energiansäästöjä ja samalla pidentää valaisimien elinikää.
Ohjattu valaistus on helposti mukautettavissa
Päivittäisiä askareita tukeva valaistus voidaan hyvin automatisoida helpottamaan arkea. Hyvin toteutettu valaistuksen automaatio toimii normaalitilanteissa täysin automaattisesti, mutta on yhtä helposti mukautettavissa käyttäjän toiveiden mukaan eri tilanteisiin.
Ohjautuvan valaistuksen toiminnan kannalta kriittisimpiä yksittäisiä komponentteja ovat tilan läsnäoloa ja valovoimakkuutta luotettavasti aistivat sensorit. Ohutprofiiliset läsnäolotunnistimet sulautuvat helposti kokonaisuuteen, eivätkä erotu muusta kattorakenteesta.
Valaistuksen ohjaustekniikan määrittelyvaiheessa on tärkeää ottaa käyttäjät mukaan määrittelemään tarpeita eli mikä määrä valoa kulloinkin tarvitaan.
Case Lato: koko omakotitalon valaistus vietiin yhteen järjestelmään
Case Lato on omakotitalo, johon Nylund toimitti valaistusta ja valaistuksen ohjausta.
Insinöörinä ja tekniikasta kiinnostuneena henkilönä Elmo Blomqvist halusi yhdistää talossaan koko taloautomaation yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämän tavoitteen vuoksi läsnäolotunnistintuotteiksi valikoitui B.E.G. Luxomatin KNX-järjestelmään integroitavat mallit PD11-KNX-FLAT-FP. Pihavalaistusta ohjataan RC-Plus Next KNX -tunnistimella. Kaikki läsnäolotunnistimet voidaan siis liittää suoraan Wagon KNX-järjestelmään.
Matalaan ja korkeaan tilaan erilaiset valaisimet
Olohuoneen korkeus ja viisto katto tarjosivat omat haasteensa valaisimien valinnalle. Liikkeelle lähdetään aina siitä, mitä halutaan valaista. Nyt etsittiin tyylikästä yleisvalaisinta, jonka voi huoletta asentaa korkeaan
tilaan. Korkealle asennettavien yleisvalaisinten valon pitäisi ulottua lattialle saakka. Valonjaon pitää siis olla ”tiukka”, muuten valaisimesta lähtevä valo jää korkealle, sekä leviää ylös seinille ja häikäisee.
Kohdistettava ja matalaprofiilinen valaisin sopii erinomaisesti matalaan alaslaskettuun kattoon. Korkean IP-luokituksen ansiosta valaisimia voi käyttää myös kylpyhuoneessa. DALI-himmennettävät valaisimet mahdollistavat tunnelmallisen valaistuksen ja sopivat yhteen muun taloautomaation kanssa.
Kohteen valaisinmalli ja valaisinten tarvittava määrä testattiin ja mallinnettiin Dialux-ohjelmistolla, jolla pystyttiin varmentamaan valaisimien soveltuvuus. Kunnolliseen valaistussuunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja ottaa yhteyttä tähän erikoistuneisiin ammattilaisiin. Varsinkin rakennukseen kiinteästi asennetut yleisvalaisimien valinnat on syytä tehdä huolella.
Teksti: Aku Bragge, Nylund